دسته بندی | دام و طیور |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 854 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 20 |
اهمیت اقتصادی:
لارو مگس زیتون با تغذیه از گوشت میوه، باعث ریزش میوه ها قبل از برداشت، کاهش کیفیت روغن زیتون و ورود قارچهای پاتوژن از محل سوراخ ورودی لاروها شده که اسیدیته داخل میوه ها به میزان دو تا چهار برابر افزایش می یابد. نوع خسارت بستگی به نوع واریته میوه دارد. اگر میوه ها از واریته های کنسروی باشد تمام میوه آسیب می بیند و بازار پسندی محصول به واسطه خسارت مستقیم لاروها از بین می رود. یک لارو 150-50 میلی گرم از گوشت میوه را بسته به رقم میوه مورد مصرف قرار می دهد.
ریزش میوه ها با افزایش وزن و میزان روغن در میوه های باقی مانده تا حد زیادی جبران می شود. همچنین اگر لاروها در اوایل دوره زندگی بمیرند با وجود علائم سوراخ شدگی، میوه می تواند به رشد طبیعی خود ادامه دهد.
کاهش محصول توسط مگس زیتون در ایتالیا حدود 38 درصد تولید در بین سالهای 55-1953 و حدود 19 درصد در طی سالهای 76-1974 تخمین زده می شود. همچنین در یوگسلاوی کاهش محصول 30 درصد و در سوریه 25 درصد بوده است. در یونان اگر مبارزه شیمیایی صورت نگیرد، خسارت گاهی به 40-30 درصد نیز می رسد ولی اقدامات شیمیایی خسارت را در حدود 5 درصد نگهداشته است.
یکی دیگر از مهمترین مواردی که در مورد این مگس وجود دارد انتقال باکتری مولد گال زیتون Pseudomonas savastanoi است.
اهمیت قرنطینه ای:
این گونه به میوه های سایر جنسها به جز Oleaحمله نمی کند و بنابراین تنها به میوه زیتون به صورت اقتصادی خسارت می زند. به خاطر اینکه این گونه درتمام کشورهای زیتون خیز اروپا دیده می شود بنابراین نمی تواند دارای اهمیت قرنطینه ای در این مناطق باشد. البته احتمال رشد آفت در سایر میوه ها وجود دارد. این گونه با توجه به افزایش سطح زیر کشت زیتون در ایران و آلودگی تقریبا تمام کشورهای زیتون خیز همسایه به این مگس از اهمیت دوچندان برخوردار است.
میزبانها:
در شرایط آزمایشگاهی مگس زیتون روی کلیه گیاهان خانواده Oleaceae تخمگذاری و رشد می نماید. در طبیعت فعالیت تخمگذاری و تغذیه لارو آفت تنها محدود به میوه های جنس Olea spp. ، وحشی و زراعی است ولی مراحل دیگر زندگی شامل تغذیه بالغین و جفتگیری ممکن است روی سایر گیاهان اتفاق افتد.
مناطق انتشار:
این گونه در تمام کشورهای زیتون خیز حاشیه دریای مدیترانه وجود دارد و در سمت شرق تا هندوستان و در سمت غرب تا جزایر قناری مشاهده می شود. این آفت در مناطقی که میوه زیتون بومی نیست و زیتون به عنوان یگ گیاه جدید معرفی می شود (آمریکای جنوبی و مرکزی، کالیفرنیا، آریزونا، مکزیک، السالوادور و امریکای جنوبی،آرژانتین، شیلی، پرو، اروگوئه، آسیای مرکزی(چین) و استرالیا) هنوز گزارش نشده است.
اروپا: کرواسی، شوروی سابق، روسیه، یونان، ایتالیا، مالت، پرتغال، اسپانیا، سوئیس، فرانسه و یوگسلاوی
آسیا: قبرس، گرجستان، آذربایجان، ارمنستان، هند، اسرائیل، اردن ، لبنان، پاکستان سوریه و ترکیه
آفریقا: الجزایر، آنگولا، مصر، اریتره، اتیوپی، کنیا، لیبی ، مراکش، آفریقای جنوبی، سودان و تونس
مناطق انتشار B. oleae
علائم خسارت:
علائم سوراخ شدگی و سوراخهای خروجی آفت ممکن است روی میوه وجود داشته باشد. تخمها به صورت منفرد داخل محفظه کوچکی زیر سوراخ تخمریزی گذاشته می شوند. روی میوه ها، تغذیه داخلی لاروها، زخمهای سیاه تا قهوه ای و ریزش میوه قبل از رسیدن از علائم آلودگی است.